Hostnet opzeggen? | Zo doe je dat eenvoudig in 2024!

Hostnet-opzeggen
Inhoudsopgave

Je bent eruit: je wilt je hostingpakket of domeinnaam bij Hostnet opzeggen. Of de reden nu ligt in de prijs, de service of je gewoon aan iets nieuws toe bent: je hostingpakket opzeggen is een zorgvuldige klus. Hoe pak je dit aan zonder in een wirwar van technische termen en processen te belanden? In dit artikel loods ik je op een heldere en eenvoudige manier door het opzegproces heen.

Het opzeggen van een hostingpakket of domeinnaam kan op het eerste gezicht een technische en wellicht zelfs een tijdrovende klus lijken. Maar met een gestructureerd stappenplan en de juiste informatie, is het een relatief simpel proces. Een proces dat je zonder veel gedoe of extra kosten kunt doorlopen. Ik zal je er stap voor stap doorheen helpen, zodat Hostnet opzeggen zo gebeurd is.

Waarom zeggen mensen hun hostingpakket bij Hostnet op?

Het lijkt een vraag met een open deur: waarom zou iemand zijn hostingpakket bij Hostnet opzeggen? Maar als we iets dieper graven, komen we een scala aan redenen tegen. In dit deel van het artikel duiken we in de veelgehoorde klachten en problemen die klanten ervaren bij hun webhostingpakket van Hostnet.

1. Downtime wegens onderhoud

Klanten geven op TrustPilot aan dat de downtime bij Hostnet een groot struikelblok is. Ze ervaren vooral ongemak van de onderhoudsmomenten die plaatsvinden in de nacht tussen 1.00 en 6.00 uur. Een review beschrijft dat tijdens deze onderhoudsvensters de VPS offline is, wat resulteert in een onbereikbare website, ftp-omgeving en e-mail. Een andere reviewer benadrukt het contrast met andere hostingproviders die wel een 100% uptime kunnen garanderen en uit frustratie over de trage website en het herhaaldelijke onderhoud dat leidt tot uren van onbeschikbaarheid.

Zo verwoordt een klant het: “Om de zoveel tijd ligt mijn site weer eens plat, dan is er weer onderhoud of weer een probleem met de configuratie.” Deze ervaringen lijken een rode draad te zijn in de beoordelingen en vormen een belangrijke reden voor gebruikers om hun contract met Hostnet op te zeggen.

2. Klantenservice ondermaats

De reviews wijzen ook uit dat velen ontevreden zijn over de klantenservice van Hostnet. Klanten melden een gebrekkige bereikbaarheid en trage reacties. Zo worden er situaties beschreven waarin er geen gehoor is bij telefonisch contact, chats onbeantwoord blijven en berichten op social media worden verwijderd. Ook wordt er gesproken over onverwachte incasso’s na opzegging en een gebrek aan communicatie hierover. Een lange-termijn klant merkt op dat, ondanks de eerdere goede service, de helpdesk nu na 15:00 onbereikbaar is en e-mails en chats lang onbeantwoord blijven. Deze ervaringen dragen bij aan het beeld van een ondermaatse klantenservice, wat klanten kan aanzetten tot het Hostnet opzeggen.

3. Dure hosting

De reviews brengen nog een ander pijnpunt aan het licht: de kosten van hosting bij Hostnet. Klanten geven aan dat er aantrekkelijke kortingen worden geboden aan nieuwe klanten, terwijl langdurige, trouwe klanten de volle mep moeten betalen. Dit creëert een gevoel van ongelijkheid en waardering en kan zeker vervelend zijn voor degenen die al jarenlang gebruikmaken van de diensten van Hostnet.

Daarnaast zijn er klachten over de facturatieprocedure. Een klant noemt de herhaalde ontvangst van herinneringskosten op facturen die nog niet eens zijn ontvangen, en het gebrek aan oplossingen ondanks meerdere contactpogingen. De lange wachttijden aan de telefoon en het uitblijven van terugbellen, ondanks de belofte, voegen alleen maar toe aan de frustratie. De combinatie van hoge kosten, oneerlijke prijsstructuren en facturatieproblemen schetst een beeld van een hosting service die wellicht niet de beste waarde biedt voor het geld, zeker wanneer vergeleken met andere aanbieders in de markt.

Hostnet-opzeggen-klachten

Hostnet opzeggen? Dit is het stappenplan!

Nu we de veelvoorkomende redenen voor Hostnet opzeggen hebben doorgenomen, is het tijd om naar de oplossing te kijken. Als je besloten hebt om je hostingpakket of domeinnaam bij Hostnet op te zeggen, wil je dit proces natuurlijk zo soepel en efficiënt mogelijk laten verlopen. In dit deel van het artikel zal ik je door de stappen heen begeleiden die nodig zijn om je Hostnet contract op te zeggen.

1. Login op op jouw Hostnet account

Het opzegproces van je domeinnaam of hostingpakket bij Hostnet begint met inloggen in je account. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Ga naar de website van Hostnet.
 2. Rechtsboven op de homepage vind je de knop ‘Mijn Hostnet’. Klik hierop.
 3. Je wordt nu geleid naar de login-pagina van ‘Mijn Hostnet’. Hier vul je de inloggegevens in die je van Hostnet hebt ontvangen.
 4. Klik op ‘Inloggen’ om door te gaan naar het dashboard van jouw Hostnet account.

Na het inloggen heb je toegang tot het overzicht van al je diensten en instellingen. Hier kun je de status van je hosting pakketten en domeinnamen bekijken, en uiteraard ook het opzegproces starten.

Hostnet-inloggen

2. Navigeer naar diensten

Na het inloggen kom je terecht op het dashboard van je Hostnet account. Dit is het centrale punt waar je een overzicht hebt van al je lopende diensten en instellingen. Om bij het gedeelte waar je je hostingpakket of domeinnaam kunt opzeggen te komen, ga je als volgt te werk:

 1. Kijk in de menubalk bovenaan de pagina en vind de optie “Diensten”.
 2. Klik op “Diensten”. Je komt nu in een nieuw scherm terecht.
 3. In dit nieuwe scherm krijg je een lijst te zien van alle pakketten en producten die je op dat moment actief hebt bij Hostnet.

Nu bevind je je in het gedeelte waar je alle lopende diensten kunt beheren. Hier kun je ook het opzegproces starten voor het hostingpakket of de domeinnaam die je gaat opzeggen. In de volgende sectie zal ik je door de stappen leiden om daadwerkelijk te gaan voor Hostnet opzeggen.

3. Je Hostnet pakket opzeggen

Wanneer je eenmaal in het overzicht van je actieve producten en diensten bent, is het tijd om het Hostnet opzeggen echt in gang te zetten. Dit gaat als volgt:

 1. Zoek het product dat je graag wilt opzeggen in de lijst met actieve diensten.
 2. In het blok van het betreffende product zie je rechtsboven drie verticale puntjes. Klik hierop om een menu te openen.
 3. In het menu dat verschijnt, kies je voor de optie “Opzeggen”.

Door op “Opzeggen” te klikken, start je het opzegproces voor het geselecteerde product.

4. Bevestig je opzegging bij Hostnet

Het proces van Hostnet opzeggen heeft veel overeenkomsten met dat van Yourhosting opzeggen en TransIP opzeggen. Nadat je hebt aangegeven je contract bij Hostnet te willen opzeggen, wordt er gevraagd om een reden voor de opzegging. Dit is een standaardprocedure die helpt om de klanttevredenheid en de kwaliteit van de dienstverlening te evalueren. Hier zijn de stappen die je moet volgen om je opzegging te bevestigen:

 1. Nadat je hebt gekozen voor ‘Opzeggen’, verschijnt er een nieuw scherm of pop-upvenster waarin je wordt gevraagd naar de reden van opzegging.
 2. In dit scherm kun je een menu openen waarin verschillende redenen worden opgesomd. Kies de reden die het beste past bij jouw situatie.
 3. Na het selecteren van je reden, volg je de resterende instructies op het scherm om je opzegging te voltooien.

Zodra je de reden van je opzegging hebt aangegeven en de opzegging hebt bevestigd, is je Hostnet contract succesvol opgezegd. Je ontvangt een bevestiging van de opzegging via e-mail, zodat je zeker weet dat het proces correct is afgerond.

Verhuizen naar een andere hosting provider

Besluit je te kiezen voor Hostnet opzeggen, dan is het een logische stap om een nieuwe hosting provider te zoeken. Het is daarbij belangrijk dat je jouw domeinnaam en huidige website met je meeneemt. Gelukkig faciliteren veel providers een verhuisservice, waardoor je relatief eenvoudig kunt overstappen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de verhuiscode van je domeinnaam, die je als volgt verkrijgt:

 1. Log in op ‘Mijn Hostnet’.
 2. Ga naar ‘Diensten’.
 3. Bij de domeinnaam die je wilt verhuizen, klik op het menu met de 3 puntjes en kies voor ‘Opzeggen’.
 4. Selecteer vervolgens ‘Verhuizen’ en volg de aangegeven stappen.

Na het Hostnet opzeggen ontvang je via e-mail een opzegbevestiging en de verhuiscode voor je domeinnaam. Met deze code kun je bij een nieuwe provider het verhuisproces van je domeinnaam in gang zetten, ruim voor de einddatum van je hosting contract bij Hostnet. Zo weet je zeker dat je website verhuizen zonder problemen verloopt.

Hostnet opzeggen: dit zijn je alternatieven

Heb je definitief besloten dat je jouw Hostnet contract wil opzeggen? Dan betekent dit niet dat je ook je online aanwezigheid hoeft op te geven. Je kunt je domeinnaam, website of webshop en e-mailadressen namelijk prima overzetten naar een andere hosting provider.

Zoals ik hierboven al aangaf, wil je in dit geval zoeken naar een webhosting provider die beschikt over een gratis verhuisservice. Hieronder bespreek ik twee Hostnet alternatieven die wellicht beter aansluiten bij je wensen en behoeften en ook nog eens beschikken over een gratis verhuisservice.

1. Cloud86

Cloud86-hosting-review

Ben je op zoek naar een goed alternatief voor Hostnet? Dan kan ik je zeker aanraden om eens naar de webhosting van Cloud86 te kijken! Cloud86 is namelijk een Nederlandse hosting provider die meermaals is uitgeroepen tot snelste hosting provider in Nederland.

Naast dat de hosting erg snel is, is de webhosting van Cloud86 ook nog eens erg betrouwbaar. Cloud86 levert namelijk een uptime van 99,98%, terwijl dit bij andere hosting providers in Nederland maar 99,90% is. Op jaarbasis betekent dit dat jouw website bij Cloud86 veel minder downtime heeft.

Lijkt de webhosting van Cloud86 je interessant? Dan is het goed om te weten dat ze beschikken over verschillende hostingpakketten. Persoonlijk raad ik je aan om te kiezen voor het “Webhosting Medium” pakket, omdat je bij dit pakket ook recht hebt op de gratis verhuisservice. Dit betekent dat Cloud86 jouw domeinnaam, website en e-mails van Hostnet kan overzetten. De kosten voor dit pakket bedragen €2,95 per maand. Meer weten over de hosting van Cloud86? Lees dan mijn Cloud86 review!

2. mijn.host

Mijn.host-review

Een ander goed alternatief voor Hostnet is mijn.host. Mijn.host is namelijk net als Cloud86 een Nederlandse hosting provider die is gevestigd in Amsterdam en behoort tot de beste webhosting providers in Nederland.

Kijk je naar de performance van de hosting van mijn.host in vergelijking met die van Cloud86? Dan lever je hier wel een klein beetje op in, maar voor een hobby website zal je hier in praktijk weinig van merken. Wat betreft de betrouwbaarheid van de hosting geeft mijn.host een uptime van 99,90% op. Verder is het goed om te weten dat mijn.host groene hosting levert, want de hostingpakketten van mijn.host draaien voor 100% op hernieuwbare energie.

Lijkt de hosting van mijn.host je interessant? Dan is het goed om te weten dat je de keuze hebt uit verschillende pakketten. Het goedkoopste pakket is interessant voor de echte beginners, maar is voor de wat grotere websites alweer wat beperkt. Ik raad je daarom aan om te kiezen voor minimaal het “Webhosting basic” pakket. De kosten voor dit pakket bedragen €3,99. Wil je meer weten over de hosting van mijn.host? Lees mijn mijn.host review!

Conclusie; kun je jouw Hostnet contract zelf opzeggen?

Het opzeggen van je Hostnet contract is absoluut mogelijk en kan vrij simpel zijn als je de goede stappen volgt. In dit artikel heb ik de veelgehoorde redenen besproken waarom klanten ervoor kiezen voor Hostnet opzeggen. Dit varieert van ervaren downtime en ondermaatse klantenservice tot het gevoel dat de hosting wat aan de prijzige kant is.

Nu je goed geïnformeerd bent over het Hostnet opzeggen, is het tijd om te kijken naar alternatieven. Een optie die je zou kunnen overwegen, zijn de hostingdiensten van Cloud86. Cloud86 biedt betrouwbare en betaalbare hosting oplossingen die kunnen voldoen aan de behoeften van zowel kleine als grote websites en ik raad ze zeker aan.

Hostnet opzeggen - Veelgestelde vragen

Kun je Hostnet per direct opzeggen?

Nee, het is niet mogelijk om Hostnet per direct op te zeggen. Zit je nog in je eerste contractduur? Dan kun je jouw Hostnet contract opzeggen en loopt deze door tot het einde van je contract. Heb je de eerste contractperiode al doorlopen? Dan is je Hostnet contract vanaf dat moment maandelijks opzegbaar.

Is Hostnet maandelijks opzegbaar?

Ja, Hostnet is maandelijks opzegbaar nadat je de eerste contractperiode hebt doorlopen. Zit je nog binnen de eerste contractperiode? Dan kun je jouw contract met Hostnet opzeggen, maar deze verloopt dan pas zodra het contract afloopt.

Kan je je domeinnaam behouden na het opzeggen?

Ja, na het opzeggen van je contract bij Hostnet kun je jouw hostingpakket, mail en/of domeinnaam overzetten naar een andere hosting provider. Je hebt hiervoor wel de verhuiscode(EPP-code) nodig. Deze code ontvang je 30 dagen voor de opzegdatum automatisch in je mail. Het is ook mogelijk om alleen je domeinnaam te laten staan bij Hostnet.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Logo-Cloud86
4.9/5

De beste webhosting voor jouw website of webshop vinden?

Ben je op zoek naar de perfecte hosting provider voor jouw (nieuwe) website of webshop? Download nu de hosting gids en ontdek direct hoe je de beste webhosting provider kiest!

Inclusief praktische tips en een uitgebreide vergelijking van de beste providers!

Hosting-gids