Hostinger vs Bluehost(Hostinger review)
Als je al even op mijn website hebt gekeken zal je gezien hebben dat ik regelmatig hosting providers met elkaar vergelijk. Dit doe ik, omdat ik heb gemerkt dat er erg veel mensen zijn die twijfelen welke hosting zij het beste kunnen kiezen voor hun nieuwe website of webshop.
Voordat ik, in dit geval, Hostinger vs Bluehost ga vergelijken maak ik eerst even een korte review. Hier benoem ik alle bijzonderheden van de hosting provider en die kan ik vervolgens gaan vergelijken met de andere hosting provider. Voor nu betekent dit dat ik je even kort mee ga nemen door deze Hostinger review om vervolgens de vergelijking te maken met Bluehost.
Verschillende soorten hosting
Een groot voordeel van Hostinger is dat je bij ze terecht kunt voor een groot aantal verschillende soorten hosting. Niet iedereen zit namelijk op hetzelfde niveau en dat betekent dat iedereen ook andere wensen heeft op het gebied van hosting.
Een beginner gaat namelijk echt niet €20 euro per maand betalen voor VPS hosting, maar zal eerder kiezen voor een shared hosting pakket van nog geen €2,00 per maand. Iemand met een grote website zal juist weer voor VPS hosting kiezen, omdat hij een snellere en veiligere website wilt hebben.
Om voor iedereen geschikt te zijn kun je bij Hostinger terecht voor een aantal verschillende soorten hosting. In dit geval kun je bij Hostinger terecht voor WordPress hosting, Cloud hosting, VPS hosting, webshop hosting en e-mailhosting.
Hoge uptime van 99,99%
Ben je niet super technisch aangelegd? Dan zal je wellicht niet precies weten wat uptime is, maar ik kan je zeggen dat dit echt super belangrijk is bij het kiezen van een hosting provider. De uptime geeft namelijk in een percentage aan hoeveel minuten per jaar jouw website online staat en dus bereikbaar is voor potentiële klanten.
Zoals je wel zult snappen wil je dit percentage zo hoog mogelijk, want je wilt jouw website of webshop zo lang mogelijk online hebben staan. Het geven van een 100% uptime garantie doen veel hosting providers vaak alleen niet. Dit komt doordat een server altijd offline kan raken of dat er onderhoud gepleegd moet worden.
Bij Hostinger hebben ze dit erg netjes opgelost door een uptime garantie van 99,99% te geven. In vergelijking met veel andere hosting providers is dit echt heel netjes en dat heeft er dan ook voor gezorgd dat Hostinger een van de beste hosting providers is!
Servers op gunstige locaties en super snel
Naast een hoge uptime wil je natuurlijk ook een snelle website of webshop. Google heeft namelijk cijfers vrijgegeven waaruit blijkt dat consumenten verwachten dat een website binnen 2 seconden is geladen. Is dat niet het geval? Dan keert de consument terug naar Google en gaat die naar jouw concurrent.
Je wilt daarom zorgen voor een snelle website en wat daarvoor belangrijk is zijn servers op gunstige locaties. Elke keer wanneer iemand jouw website bezoekt moet er met een server gecommuniceerd worden en hoe dichten die server bij de bezoeker staat hoe sneller jouw website is.
Wat je daarom in ieder geval wilt hebben is een server in het land waarop jij je wilt focussen. In dit geval is dit bij Hostinger het geval, want zij beschikken over een server locatie in Amsterdam. Hierdoor ben jij in Nederland verzekerd van een snelle website!
Erg gebruiksvriendelijk dashboard
Wanneer je aan de slag gaat met een hosting provider zal je aan het begin erg veel vanuit jouw account bij die hosting provider moeten doen. Denk in dit geval aan het installeren van WordPress, het aanmaken van e-mailadressen, het maken van back-ups, eventueel DNS records aanpassen en ga zo maar door.
Dit klinkt allemaal wellicht wat lastig, maar het dashboard van een hosting provider kan dit veel eenvoudiger maken. Je ziet daarom dat veel hosting providers gebruik maken van het cPanel hosting dashboard. Dit dashboard is relatief eenvoudig in gebruik, maar persoonlijk vind ik het dashboard nog niet echt top.
Hostinger heeft er net als SiteGround voor gekozen om een eigen dashboard te ontwikkelen. Je kunt dit eigenlijk zien als verbeterde variant van het cPanel waardoor je alles van jouw website kunt beheren zonder enige technische kennis nodig te hebben. Op dit punt scoort Hostinger dan ook echt punten!
Een eigen website maker
Wanneer je een hosting provider hebt gekozen kun je vanuit het dashboard verschillende CMS systemen installeren. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan WordPress, maar kun je ook kiezen voor systemen als Magento of Joomla.
De meeste mensen zullen hier kiezen voor WordPress, omdat ze een WordPress website maken willen. Je kunt echter ook kiezen voor Hostinger hun eigen website maker, genaamd Zyro. Deze builder behoort tot de beste website makers van dit moment en maakt het mogelijk om zonder enige technische kennis jouw eigen website te maken.
Het nadeel van deze builder is dan wel weer dat je niet eenvoudig kunt overstappen naar WordPress of een ander systeem. Wanneer je dus kiest voor de Zyro builder zit je vast aan dit systeem en wanneer je over wilt stappen van hosting zal je helemaal opnieuw een website moeten maken.
Gratis domeinnaam & SSL certificaat
Er zijn enkele zaken noodzakelijk wanneer jij aan de slag gaat met het maken van een eigen website. Je hebt in dit geval namelijk een domeinnaam nodig en in veel gevallen ben je hiervoor enkele tientjes per jaar kwijt. Dit is natuurlijk wel weer afhankelijk van de domeinextensie die jij kiest. Bij Hostinger maakt dit gelukkig niks uit, want wanneer je een hostingpakket aanschaft krijg je automatisch een gratis domeinnaam naar keuze.
Naast een domeinnaam wil je natuurlijk ook een veilige website. Je krijgt daarom ook een gratis SSL certificaat bij Hostinger. Dit certificaat zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jouw website en de server. Hierdoor kunnen gegevens die bijvoorbeeld via formulieren verzonden worden niet onderschept worden. De kosten voor een SSL certificaat lopen normaal ook al snel op tot enkele tientjes per jaar.
Gratis e-mailhosting
Een goede en professionele website of webshop kan natuurlijk niet zonder e-mailhosting. Je wilt op jouw website namelijk niet gebruik maken van een standaard gmail of outlook e-mailadres. Bij Hostinger krijg je daarom gratis e-mailhosting en dat betekent dat jij professionele e-mailadressen kunt aanmaken. Denk in dit geval aan een info@jouwdomeinnaam.nl e-mailadres of welke ander e-mailadres dan ook.
Hoeveel e-mailadressen je precies kunt aanmaken is afhankelijk van het hostingpakket dat jij hebt gekozen? Kies je voor het goedkoopste hostingpakket van Hostinger? Dan kun je een e-mailadres aanmaken. Kies je voor een van de duurdere hostingpakketten? Dan kun je maximaal 100 e-mailadressen aanmaken.
Gratis verhuizen naar Hostinger
Heb jij op dit moment al een website of webshop met hostingpakket bij een andere hosting provider? Dan is het goed om te weten dat Hostinger beschikt over een gratis verhuisservice.
Dit is erg prettig, want wanneer jij niet tevreden bent over jouw huidige hosting provider kun je gratis jouw website verhuizen naar Hostinger. Nu klinkt verhuizen wellicht heel lastig, maar dat valt reuze mee want Hostinger voert deze verhuizing kosteloos voor jou uit. Dit betekent dat ze jouw website overzetten naar hun servers, jouw e-mailadressen overzetten, de domeinnaam over zetten en dat allemaal zonder downtime! De verhuisservice van Hostinger is dan ook super prettig!
Hostinger vs Bluehost(Bluehost review)
Nu we Hostinger inmiddels uitgebreid hebben besproken in deze Hostinger vs Bluehost vergelijking is het tijd om verder te gaan. Dit betekent in dit geval tijd het tijd is om wat dieper in te gaan op de hosting van Bluehost. Bluehost is namelijk net als Hostinger een erg populaire hosting provider, maar heeft hun hosting net was anders afgestemd.
In het volgende onderdeel van deze Hostinger vs Bluehost vergelijking zal ik daarom dieper ingaan op de hosting van Bluehost. Wat maakt Bluehost nu bijzonder en hoe presteert Bluehost ten opzichte van, in dit geval, Hostinger? Ik zoek het voor je uit! Lees hier mijn volledige Bluehost review.
Super populaire hosting provider
Een van de grootste voordelen van Bluehost is dat het gewoon een super populaire hosting provider is. Bluehost behoort namelijk al jaren tot de beste hosting providers en dat komt onder andere door de reputatie die ze hebben opgebouwd. Bluehost is namelijk al meer dan 17 jaar actief in de hosting wereld en heeft inmiddels meer dan 750 mensen in dienst.
Dit heeft er ook voor gezorgd dat ze inmiddels aangeraden worden door WordPress zelf als beste WordPress hosting providers. Dit geldt niet alleen voor Bluehost, maar ook SiteGround en Dreamhost worden door WordPress zelf aangeraden.
Dit allemaal bij elkaar zorgt ervoor dat je met de hosting van Bluehost een erg veilige en goede keuze maakt.
Hoge uptime & lekker snel
Eerder in deze Hostinger vs Bluehost review gaf ik al aan dat snelheid en uptime super belangrijk zijn wanneer je een hosting provider gaat kiezen. Lang niet alle hosting providers hebben hun zaken op dit gebied namelijk even goed op orde.
Op zich scoort Bluehost hier best prima. Ze geven namelijk een uptime garantie van 99,98%. Dit is net wat minder dan Hostinger, maar over dat verschil van 0,01% zal ik niet heel sneller wakker liggen.
Wat ik echter wel een nadeel vind van Bluehost is dat ze niet beschikken over een server locatie in Nederland. Jouw website komt daardoor op een server in Amerika en dat zorgt voor een wat tragere website. Op dit punt wint Hostinger dan ook!
Gratis gebruik maken van een CDN
Wat Bluehost dan wel weer goed doet is dat ze gratis een Content Delivery Network, oftewel CDN meeleveren. Een CDN bestaat eigenlijk uit een netwerk van servers over de hele wereld die 24/7 met elkaar in contact staan.
Het voordeel van zo’n CDN is dat je jouw website hier aan kunt koppelen en vervolgens wordt jouw website geladen vanaf de meest gunstige server. Stel er komt een bezoeker vanuit dan Nederland op jouw website dan wordt de website geladen van een Nederlandse server. Komt er een bezoeker uit Amerika op jouw website? Dan wordt de website vanaf een Amerikaanse server geladen.
Op deze manier kun je jouw website of webshop dus wel weer wat sneller maken, maar naar mijn mening is een CDN alleen interessant wanneer je een internationale website of webshop hebt. Zorgen voor een serverlocatie in eigen land blijf ik daarom super belangrijk vinden.
Automatische backups & testomgeving maken
Heb jij een website of webshop gemaakt met Bluehost? Dan zal je deze regelmatig moeten updaten en wellicht wil je af en toe ook wel wat wijzigingen doorvoeren op de website. In dit geval wil je van te voren een backup maken, maar gelukkig is dat bij Bluehost niet meer nodig.
Bluehost beschikt namelijk over een functionaliteit om automatisch backups te maken. Dit is erg prettig, want nu hoef je er niet steeds aan te denken om voor een update of wijziging zelf een backup te maken. Dit doet Bluehost namelijk automatisch voor je. Wel is afhankelijk van het hostingpakket voor welke periode Bluehost dit doet. Het goedkoopste pakket maakt namelijk geen automatische backups en bij het duurdere pakket is het alleen het eerste jaar gratis. Daarna moet je alsnog betalen.
Bij Hostinger worden ook automatisch backups gemaakt en hoe vaak dit wordt gedaan is afhankelijk van het hostingpakket dat jij hebt gekozen. Kies je voor het hostingpakket €3,99 per maand? Dan wordt het dagelijks voor je gedaan.
Speciale hosting voor webshops
Wil jij online producten gaan verkopen? Dan heb je helaas niet voldoende aan simpele website hosting. Voor een webshop maken heb je namelijk speciale webshop hosting nodig of WooCommerce hosting wanneer jij jouw WordPress webshop maken wilt met WooCommerce.
Bij Bluehost beschikken ze over verschillende webshop hosting pakketten die specifiek zijn afgestemd op webshops. Dit betekent dat ze caching op een andere manier gebruiken en dat je meer servercapaciteit kunt gebruiken, omdat een webshop meer met de server moet communiceren.
De webshop hosting van Bluehost is helaas wel wat prijziger dan de normale hosting. Voor webshop hosting betaal je bij Bluehost namelijk minimaal €9,53 per maand. Bij hosting providers als SiteGround kan dit al vanaf €2,99 per maand.
Hostinger vs Bluehost: Wat zijn de nadelen?
Inmiddels hebben we zowel Hostinger als Bluehost uitgebreid gereviewd, maar we hebben het nog niet over de nadelen gehad. Natuurlijk heeft niet elk product of dienst alleen maar voordelen. Voor elk product zijn er wel nadelen te vinden. Per persoon en situatie is alleen afhankelijk hoe groot een nadeel is. Voor mij kan een nadeel bijvoorbeeld heel klein zijn, terwijl datzelfde nadeel voor jou veel groter is.
In het volgende onderdeel van deze Hostinger vs Bluehost vergelijking wil ik daarom dieper ingaan op de nadelen die ik heb kunnen vinden bij beide partijen. Na het lezen van deze nadelen kun jij beslissen of Hostinger of Bluehost de beste keuze is voor jouw website of webshop.
Bluehost heeft geen servers in NL
Eerder in deze Hostinger vs Bluehost vergelijking noemde ik dit nadeel ook al even snel, maar hier wil ik hem even wat verder toelichten. Bluehost beschikt namelijk niet over een server die gevestigd is in Nederland. Het nadeel hiervan is dat je website minder snel is.
Je kunt dit eventueel oplossen door gebruik te maken van de gratis CDN die meegeleverd wordt, maar een goede basis is toch wel heel belangrijk. Ik raad daarom aan om te kiezen voor een hosting provider die in ieder geval beschikt over een serverlocatie in het land waar jij je op wilt focussen.
Goedkoopste pakketten vallen tegen
Bluehost vs Hostinger: Wie heeft de beste klantenservice?
Naast snelheid is ook de klantenservice een erg belangrijk onderdeel bij het kiezen van een hosting provider. Hosting kan namelijk best technisch worden als je bepaalde zaken wilt aanpassen. Ook komt het nog wel eens voor dat er wat fout gaat op jouw website en dat je dit zo snel mogelijk opgelost wilt hebben. In dit geval is het erg prettig als er een goede klantenservice aanwezig is.
In dit geval is dit bij Bluehost en Hostinger beide het geval. Zowel Bluehost als Hostinger beschikken beide namelijk over een 24/7 klantenservice. Het voordeel van deze klantenservice is dat het geen simpele medewerkers zijn die verder geen kennis van hosting hebben. In 9 van de 10 gevallen kunnen ze namelijk ook direct al helpen bij het oplossen van het probleem. Op het gebied van klantenservice maak je daarom met beide hosting providers een goede keuze.
Bluehost vs Hostinger: Wat zijn mijn ervaringen met beide providers?
Nu we inmiddels alle feiten over zowel Bluehost als Hostinger hebben besproken wil ik ook nog even dieper ingaan op de ervaringen. Want wat zijn nu eigenlijk de ervaringen van andere klanten bij Bluehost en Hostinger? In dit onderdeel van deze Bluehost vs Hostinger vergelijking ga ik dat voor je uitzoeken!
Voor het vinden van betrouwbare ervaringen kijk ik altijd op platformen van TrustPilot. Ook voor Bluehost en Hostinger heb ik dat daarom gedaan. In dit geval kan ik je zeggen dat dat beide providers niet slecht scoren.
Bluehost scoort 4,1 van de 5 sterren op basis van 5.009 reviews. Wel zijn 31% van deze beoordeling 1 ster beoordelingen. Hostinger doet dit wel een stukje beter. Zij scoren namelijk 4,5 van de 5 sterren op basis van 11.108 reviews. 82% van deze beoordelingen zijn 5 sterren beoordelingen. 8% van de beoordeling zijn maar 1 ster beoordelingen.
Hostinger vs Bluehost: Wat kosten ze?
Het laatste onderdeel dat ik in deze Hostinger vs Bluehost vergelijking nog even wil bespreken zijn de kosten, want wat zijn nu de exacte hosting kosten bij deze hosting providers?
Zoals je wel kunt raden zijn de hosting kosten afhankelijk van de soort hosting die jij kiest. Laten we in dit geval de normale shared hosting aanhouden, want dit is toch wel het minimale wat ik aanraad.
Bij Hostinger kun je voor shared hosting terecht vanaf €1,49 per maand. Voor het iets duurdere pakket betaal je €2,49 en voor het duurste pakket €3,99. Kies je voor Bluehost? Dan beginnen de prijzen vanaf €2,83 per maand. De kosten kunnen vervolgens oplopen tot €13,36 per maand. Op het gebied van kosten wint Hostinger dus overduidelijk!
Conclusie: Moet jij kiezen voor Hostinger of Bluehost?
Nu we zijn aangekomen aan het einde van deze Hostinger vs Bluehost vergelijking is het tijd voor een conclusie, want kun jij nu het beste kiezen voor Hostinger of Bluehost?
Ik denk dat je na het lezen van deze vergelijking wel weer hoe ik erover denk. Mijn voorkeur gaat persoonlijk uit naar Hostinger om een aantal redenen. Hostinger heeft server locaties in Nederland, een hoge uptime, standaard automatische backups, levert een gratis domeinnaam met SSL certificaat, wordt beter beoordeeld door klanten en is ook nog eens wat goedkoper.
Wel wil ik meegeven dat de hosting van Bluehost zeker niet slecht is, maar in vergelijking met Hostinger simpelweg wel een stukje minder.
Hostinger vs Bluehost - Veelgestelde vragen
Is Hostinger of Bluehost sneller?
Is Hostinger of Bluehost goedkoper?
Heeft Hostinger of Bluehost de betere klantenservice?
Tim Gerrits
Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!