Gratis, rechtenvrije afbeeldingen voor jouw website!

Gratis-afbeeldingen-voor-jouw-website
Inhoudsopgave

Afbeeldingen met auteursrecht

Iedereen die wel is een website heeft gebouwd kent dit dilemma. Je hebt de website zo goed als af, maar je moet nog mooi foto’s vinden. Je gaat op google kijken en ziet een aantal mooie afbeeldingen, alleen is de vraag nu, mag je deze foto’s gebruiken. Wij hebben dit artikel geschreven om voor u duidelijk te maken welke afbeeldingen u gratis kunt gebruiken voor uw (wordpress)website.

Standaard rust er op bijna alle afbeeldingen een auteursrecht. Dit betekent dat deze afbeeldingen niet gebruikt mogen worden zonder toestemming van de eigenaar. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om een afbeelding, logo, illustratie, grafisch ontwerp of infographics. Let er ook op dat foto’s of video’s op social media ook auteursrechtelijk beschermd zijn. In de meeste gevallen mag je deze foto’s wel reposten mits je de eigenaar noemt in het bericht.

Afbeeldingen embedden

Het embedden van afbeeldingen is wel toegestaan. Bij embedden blijft de afbeelding staan op de website van de auteur. Jij plaatst een code, waardoor de afbeelding ook zichtbaar wordt op jouw website. Een groot nadeel van deze tactiek is dat het laden van de afbeelding langer duurt, hierdoor wordt de laadtijd van de website dus langer. Ook wanneer de auteur de afbeelding van zijn website haalt  is de afbeelding bij jouw ook weg. We raden u dus aan om te zoeken naar afbeeldingen die niet auteursrechtelijk beschermd zijn en dus door iedereen gebruikt mogen worden.

Gratis afbeeldingen voor je (wordpress)website in 2020

Tegenwoordig zijn er steeds meer fotografen die hun afbeeldingen uploaden op een bibliotheek voor foto’s. Je kunt deze afbeeldingen in de meeste gevallen gratis downloaden. Op sommige websites kun je de foto’s wel gratis downloaden, maar moet je de auteur taggen of noemen in de beschrijving van de foto. Bij de websites die wij gebruiken en u in dit artikel laten zien is dit niet het geval. De afbeeldingen van deze websites kunt u gratis downloaden en plaatsen op uw website zonder auteursvermelding.

Pixabay

Pixabay is op het moment een van de grootste aanbieders op het gebied auteurs vrije afbeeldingen. Dit betekent dat je hier gratis afbeeldingen kunt zoeken en downloaden die aansluiten bij uw website.  Een ander groot voordeel van pixabay is dat je er niet alleen terecht kunt voor foto’s, maar ook voor video’s, vector bestanden en illustraties. Wat voor jou misschien een nadeel van pixabay zou kunnen zijn is dat pixabay met name gericht is op business en marketing.

Pixabay-gratis-afbeeldingen

Pexels

Pexels is op het moment, samen met pixabay, een van de grootste aanbieders van rechtenvrije afbeeldingen. Ze bieden namelijk veel mooie en hoge kwaliteit afbeeldingen. Een nadeel van Pexels is dat er veel anderen zijn die dezelfde foto’s gebruiken. Dit maakt jouw pagina/website minder uniek en dit kan ervoor zorgen dat je minder hoog rankt in google.

Alle afbeelding op Pexels kunnen gratis worden gebruikt voor zowel commerciële- als niet commerciële doeleinden. Er wordt je wel gevraagd om de auteur te benoemen, dit is niet verplicht, maar natuurlijk wel zo netjes.

Pexels-gratis-afbeeldingen

Unsplash

Ook unsplash is een veel gebruikte website voor het downloaden van rechtenvrije afbeeldingen. Het is bij unsplash ook niet nodig om de auteur te noemen, echter is dit natuurlijk wel zo netjes.

Unsplash-gratis-afbeeldingen

Shotstash

Op Shot Stash worden elke dag nieuwe afbeeldingen toegevoegd, die jij gratis kunt downloaden en uploaden op je website. Wanneer je kijkt op shotstash zul je zien dat ze een hele uitgebreide bibliotheek hebben.

Shotstash-gratis-afbeeldingen

Life of Pix

Ook life of pix is een grote bibliotheek voor foto’s. Een groot voordeel van life of pix is dat je auteurs toe kunt voegen aan je favorieten. Wanneer je ze toevoegt aan je favorieten krijg je een melding als ze nieuwe foto’s hebben toegevoegd.

Life-of-Pix-gratis-afbeeldingen

Betaalde foto’s voor je (wordpress)website in 2020

Wanneer je op de bovenstaande gratis rechtenvrije afbeeldingen websites geen afbeeldingen kunt vinden, kan het handig zijn om te gaan kijken. Deze afbeeldingen kosten wel geld, hierdoor worden deze afbeeldingen ook minder gebruikt en hierdoor kun jij hoger in google komen. Hoe zeldzamer een afbeelding is des te beter je kunt ranken.

Shutterstock

Bij pixabay beschikken ze over zo’n één miljoen afbeeldingen, dit is wel even wat anders dan bij shutterstock. Bij shutterstock beschikken ze namelijk over 224 miljoen + afbeeldingen. Wanneer je dus betaald voor shutterstock weet je eigenlijk wel zeker dat er een goede afbeelding tussen zit. Je kunt bij shutterstock kiezen uit 4 abonnementen, deze zijn afhankelijk van het aantal foto’s dat je per maand zou willen gebruiken. Met het goedkoopste abonnement kun je voor 29,- per maand, 10 foto’s downloaden. Hierna kun je kiezen voor 50 foto’s per maand en hiervoor betaal je dan 99,- per maand. Het meest populaire pakket is het pakket van 350 afbeeldingen per maand, hiervoor betaal je echter ook 129,- per maand. Wanneer je niet genoeg hebt aan het pakket van 350 afbeeldingen kun je nog kiezen voor het pakket met 750 afbeeldingen per maand. Dit pakket kost 159,- per maand.

Shutterstock-gratis-afbeeldingen

Adobe stock

Ook bij adobe stock kun je terecht voor stockfoto’s. Ze bieden niet alleen foto’s aan, maar ook illustraties, video’s, sjablonen, 3D-assets en de premium- en editorial-verzameling. Net als bij shutterstock kun je bij adobe stock kiezen voor een pakket met tegoeden of voor een abonnement. Bij het goedkoopste pakket krijg je 10 afbeeldingen per maand voor 29,99.

Ga zelf foto’s maken

Het is natuurlijk het beste om zelf foto’s te maken voor op de website. Hiermee voorkom je auteursrecht en worden je afbeeldingen door google als uniek gezien. Wanneer je afbeeldingen als uniek worden gezien kun je rekenen op een betere positie in google. Als je fotografie leuk vindt is het ook helemaal geen probleem om foto’s te maken voor je website. Ook kun je als fotograaf flink wat extra geld bijverdienen wanneer je je laat inhuren.

Shutterstock-gratis-afbeeldingen

Hebben afbeeldingen invloed op de seo?

Jazeker, afbeeldingen kunnen je positie binnen google flink verbeteren. Het is namelijk zo dat beeld je tekst aantrekkelijker maakt. Wanneer je afbeeldingen goed gevonden worden in google afbeeldingen kun je ook vanuit hier organische bezoekers binnenhalen.

Alt tekst gebruiken

Of je nu een stockfoto gebruikt of de foto die je zelf hebt gemaakt. Het is belangrijk dat je een afbeelding de juiste alt-tekst meegeeft. Google kan geen teksten uit de afbeelding halen, daarom is de alt tekst zo belangrijk. In de alt tekst geef je namelijk een omschrijving van waar je afbeelding over gaat. Google weet nu door de alt tekst te lezen waar je afbeelding over gaat en dit kan uiteindelijk een goede invloed hebben op je seo.

De juiste bestandsnaam

Ook de bestandsnaam is belangrijk bij het uploaden van een afbeelding. Google kijkt hier namelijk ook naar. Let er dus op dat de afbeelding niet ‘DSC01223.jpg’ heet, maar geef de afbeelding een naam die aansluit bij het onderwerp waar je over schrijft.

Maak gebruik van de juiste bestandsgrootte

Afbeeldingen hebben een grote impact op de laadtijd van de website/pagina, daarom is het van groot belang dat je in ieder geval een goede hosting hebt. Vimexx is op het moment een van de beste en snelste webhosting providers van nederland en belgië. Als je lid bent van een hosting met een snelle TTFB(Time To First Bite) kun je gaan kijken naar de grote van de afbeeldingen. Het is voor de laadtijd van de website belangrijk dat de afbeeldingen in de juiste formaten worden ingeladen. Wil je checken of dit bij jouw website goed gaat? Google pagespeed is een tool die de snelheid van jouw website meet. Het geeft echter niet alleen de pagespeed aan maar ook aanbevelingen waardoor jouw website nog sneller kan worden. Het voordeel van pagespeed is dat hij bij afbeeldingen ook aangeeft naar welke verhouding je de afbeelding kunt aanpassen. 

Heb je nog vragen? Dan kun je gerust contact met mij opnemen.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Binnen 2 uur eenvoudig jouw eigen droom website maken?

Ben je op zoek naar een methode om zonder technische kennis je eigen WordPress website te maken? In deze WordPress handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je dit kunt doen!

Via deze handleiding kun je tot 55% korting krijgen op webhosting!

Handleiding-website-maken-ebook