Canva website maken in 2024? | Gratis beginners handleiding

Canva-website-maken
Inhoudsopgave

Wil je zelf een eigen Canva website maken? Dan ben je hier op de juiste plek! In dit artikel ga ik je namelijk stap voor stap uitleggen hoe je zelf, zonder technische kennis, een eigen website kunt maken met Canva.

Naast dat ik je stap voor stap ga uitleggen hoe je een website kunt maken met Canva komen er ook nog een aantal andere onderwerpen aan bod. Zo ga ik je vertellen wat de ontwerpmogelijkheden zijn, hoe gebruiksvriendelijk Canva is in vergelijking met andere CMS systemen en wat de kosten zijn voor het maken van een eigen website met Canva.

Wil je dus zelf je eigen website maken met Canva? Dan kan ik je zeker aanraden om deze blog goed door te lezen en de stappen te volgen!

Kun je zelf een website maken met Canva?

Het korte antwoord is ja: een Canva website maken kun je gemakkelijk zelf. Canva staat namelijk bekend om zijn gebruiksvriendelijke ontwerp interface, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor diegenen die snel en zonder veel technische kennis een website willen opzetten. Met een scala aan sjablonen en eenvoudige drag-and-drop functionaliteiten, stelt Canva je in staat om binnen enkele minuten een visueel aantrekkelijke website te creëren.

Hoewel Canva wel uitblinkt in eenvoud en snelheid, zijn er ook beperkingen. Vooral als het gaat om maatwerk en geavanceerde functionaliteiten loop je snel tegen een muur. Wil je echt een specifiek ontwerp en geen dertien-in-een-dozijn website, dan is het wellicht slimmer om te kijken naar een platform zoals WordPress. WordPress biedt namelijk een veel breder scala aan aanpassingsmogelijkheden, plug-ins en thema’s, waardoor het een robuustere en meer flexibele optie is voor diegenen die meer controle en mogelijkheden willen in hun website ontwerp. De mogelijkheid om functies te integreren zoals e-commerce, geavanceerde SEO en aangepaste databases maakt WordPress een krachtiger platform voor mensen die bijvoorbeeld een bedrijfswebsite willen maken.

Overweeg je een Canva website maken? Houd dan rekening met de beperkingen en overweeg of je hiermee akkoord wilt gaan. Het is namelijk zonde om je website na enkele maanden weer helemaal opnieuw te moeten maken in een ander systeem. Een WordPress website maken is dan ook veel interessanter en verstandiger dan een Canva website.

Stappenplan Canva website maken

Het maken van een Canva website is erg eenvoudig, maar je moet wel even weten welke stappen je precies moet doorlopen. Om het maken van een Canva website voor jou zo makkelijk mogelijk te maken heb ik dit onderzoek al voor je gedaan. Na het lezen van deze handleiding zal je jouw eigen Canva website hebben staan die volledig naar wens is.

Met deze handleiding kun je alle soorten websites maken in Canva. Het maakt dus niet uit of je een blog website, fotografie website of affiliate website wilt maken.

1. Maak een gratis account aan

Voordat je kunt beginnen met het maken van een Canva website zal je eerst een account aan moeten maken. Dit kun je gelukkig erg eenvoudig en volledig gratis doen door op onderstaande knop te drukken.

Zodra je op de pagina bent beland, klik je op “Een Canva-site maken”. Je wordt vervolgens direct naar de Canva-editor gestuurd die je kunt gebruiken voor het maken van je eigen website.

Zodra je in de editor bent beland is het slim om direct in te loggen of om een account aan te maken. Wanneer je bent ingelogd worden wijzigingen die je hebt doorgevoerd namelijk automatisch opgeslagen in je Canva-account. Dit betekent dat je altijd terug kunt naar een vorige versie en verder kunt werken waar je was gebleven. Het maken van een Canva website gaat dus veel efficiënter wanneer je bent ingelogd.

Website-maken-met-Canva

2. Kies een website template

Nadat je bent ingelogd of een account hebt aangemaakt, beland je direct terug in de Canva-editor. Zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien vind je aan de linkerkant van het scherm een menu. Dit menu bevat diverse website templates die je met een druk op de knop kunt importeren.

De keuze van een website template is een cruciale stap, want de templates vormen de basis van je website en bepalen grotendeels het uiterlijk en gevoel van je website. Een voordeel van Canva is dat het systeem een breed scala aan designs biedt. Zo zijn er genoeg minimalistische templates, maar je kunt ook direct kiezen voor een complex website template dat bestaat uit meerdere pagina’s.

Het is interessant om de Canva website templates te vergelijken met de welbekende WordPress thema’s. Canva biedt namelijk een groot aantal templates die je met één druk op de knop kunt importeren. Dit is natuurlijk erg fijn, maar in vergelijking met WordPress thema’s zijn de templates wel erg simpel. Voor het maken van een professionele WordPress website zijn de Canva templates dus niet bepaald geschikt.

3. Kies je stijl

Na het kiezen en importeren van een website template kun je door naar de volgende stap voor het maken van je Canva website. Zodra het importeren van een Canva website template is gelukt krijg je namelijk een nieuw menu te zien. In dit menu kun je de stijl van je website veranderen. Dit is dus de stap waar je creativiteit echt tot uiting komt.

Canva biedt je hier standaard enkele opties. Zo kun je ervoor kiezen om één onderdeel uit het design te importeren, maar het is ook mogelijk om het volledige template te importeren. Dit is erg fijn, want wanneer je ervoor kiest om het volledige template te importeren, hoef je alleen nog de kleuren, teksten en afbeeldingen aan te passen.

Een belangrijk aspect bij een Canva website maken is het kiezen van de kleuren. Canva stelt je namelijk in staat om de kleurstelling van je website volledig naar eigen wens aan te passen. Dit is een groot voordeel, want hiermee kun je je merkidentiteit op de juiste manier tot uiting brengen. Zorg er daarom voor dat de kleuren die je kiest goed aansluiten bij wat je wilt uitstralen met je bedrijf.

Canva-website-stijl-kiezen

4. Maak je website naar wens

Nu je het perfecte website template hebt aangepast en geselecteerd voor je Canva website, verschijnt je ontwerp op het canvas, het centrale werkgebied van Canva. Dit is het moment waarop je website echt tot leven begint te komen. Op het canvas kun je elk aspect van het ontwerp namelijk eenvoudig aanpassen, zodat het helemaal naar eigen wens is.

Het aanpassen van je website is eenvoudig: klik op een element dat je wilt veranderen, of het nu gaat om tekst, afbeeldingen of achtergronden. Canva’s gebruiksvriendelijke interface maakt het bewerken van elk onderdeel van je pagina een fluitje van een cent. Daarnaast biedt het ‘Elementen’ menu je de mogelijkheid om nieuwe items toe te voegen aan je pagina. Je kunt dus ook extra illustraties, vormen, foto’s of iconen toevoegen aan je website.

Dit is je kans om je creativiteit de vrije loop te laten en elk deel van je Canva website echt uniek te maken. Hoewel je beperkt bent tot de structuren die de templates bieden, kun je binnen deze kaders nog steeds een aantrekkelijke en persoonlijke website creëren.

5. Zet je website live

Nadat je je Canva website helemaal naar eigen website hebt gemaakt, is het tijd om deze live te zetten. Zodra de website namelijk live staat is deze voor iedereen bereikbaar via het internet. Om je Canva website live te krijgen is het als eerst belangrijk om ingelogd te zijn. Nu ga ik er vanuit dat je dit al bent, want in de eerste stap gaf ik dit al aan. Ben je nog niet ingelogd? Doe dit dan nu.

Zodra je bent ingelogd op Canva klik je in de rechterbovenhoek op “Website publiceren”. Wanneer je op deze knop hebt geklikt, krijg je automatisch een aantal belangrijke instellingen te zien.

Je hebt twee opties:

  1. Maak gebruik van een gratis domeinnaam van Canva: deze optie raad ik zelf niet aan, omdat je website op een subdomein van Canva komt te staan. Naast dat dit niet professioneel overkomt, zal het ook nadelen hebben op het gebied van de snelheid en vindbaarheid van je website.
  2. Maak gebruik van een eigen domeinnaam: de tweede optie is kiezen voor een eigen domeinnaam. Dit kan de juiste optie zijn wanneer je wel echt een Canva website wilt, maar wel op een eigen domeinnaam. Dit oogt al een stukje professioneler, maar nog steeds ben je beperkt in functionaliteiten.

Wil je een Canva website maken met een eigen domeinnaam, maar heb je de domeinnaam op dit moment nog niet? Dan raad ik je aan om te controleren of je domeinnaam nog vrij is. Is deze nog vrij? Dan is het slim om deze ook direct te registreren, voordat hij door iemand anders wordt geregistreerd. Een goede Nederlandse hosting provider voor het kopen van een domeinnaam is Cloud86.

Zodra je de domeinnaam hebt ingesteld en de andere instellingen hebt gecontroleerd, is je Canva website klaar om gepubliceerd te worden. Met slechts één klik gaat je site live en kun je je werk delen met de wereld. Gefeliciteerd, je Canva website maken is gelukt!

Canva-website-live-zetten

Een Canva website maken? 2 belangrijke tips

Het maken van een Canva website is erg leuk, maar er zijn wel een hoop zaken waar je rekening mee moet houden. Dit geldt niet alleen voor het maken van een Canva website, maar ook voor het maken van een website met andere systemen.

Omdat er zoveel dingen zijn waar je rekening mee moet houden bij het maken van een eigen website, wil ik twee belangrijke tips met je delen. Deze tips zullen je helpen om direct goed van start te gaan met je eigen website.

1. Bedenk een huisstijl

De eerste belangrijke tip die ik met je wil delen heeft betrekking op de huisstijl. In de meeste gevallen wordt er namelijk voor gekozen om direct een template te importeren, omdat deze mooi is. Er wordt alleen helemaal niet nagedacht over wat de website uitstraalt en of deze uitstraling aansluit bij wat je precies uit wilt stralen.

Voordat je begint met het maken van een website is het daarom erg belangrijk om na te denken over de huisstijl. De huisstijl wil je namelijk niet alleen terug laten komen op je website, maar ook in het logo, de visitekaartjes, je social media profielen en ga zo maar door.

Het bedenken van een goede huisstijl kun je in deze tijd gelukkig eenvoudig zelf doen. Er zijn namelijk grote aantallen websites die je kunnen helpen bij het bedenken van kleuren voor in je huisstijl. Een goed voorbeeld hiervan is Coolors.co.

2. Gebruik rechtenvrije afbeeldingen

Een andere belangrijke tip die ik met je wil delen heeft betrekking op de afbeeldingen die je op je website gaat gebruiken. Het is namelijk niet toegestaan om zomaar afbeeldingen op je website te plaatsen. Op afbeeldingen staat namelijk auteursrecht en dat betekent dat je deze niet mag gebruiken zonder toestemming van de persoon die het auteursrecht heeft. Negeer je deze regels? Dan kun je hier serieus mee in de problemen komen.

Ik snap dat je wel afbeeldingen op je website wilt gebruiken en daarom zijn er oplossingen. De beste oplossing is om zelf afbeeldingen te maken die je op je website gebruikt. Deze afbeeldingen zijn namelijk helemaal uniek en dat kan de vindbaarheid van je website in Google verbeteren.

Wil je zelf geen foto’s maken voor je website? Dan kun je er ook nog voor kiezen om gebruik te maken van rechtenvrije afbeeldingen. Dit zijn afbeeldingen die geen auteursrecht bevatten en die je dus zonder problemen op je website kunt gebruiken. Voor rechtenvrije afbeeldingen kun je bijvoorbeeld eens kijken op Pixabay.com of Pexels.com.

Wat kost het maken van een Canva website?

Ben je van plan om zelf je website te maken met Canva? Dan ben je waarschijnlijk ook benieuwd naar wat een Canva website maken precies gaat kosten.

Nu heb ik goed nieuws voor je, want je kunt een gratis website maken met Canva. Dit klinkt natuurlijk erg mooi, maar het heeft wel een groot aantal nadelen. Wanneer je namelijk kiest voor de gratis versie krijg je alleen toegang tot de simpele basis templates. Verder kun je weinig tot geen functionaliteiten en elementen toevoegen. Als laatste kun je je Canva website niet op een eigen domeinnaam zetten dus deze komt op een subdomein van Canva te staan.

Wil je wel een Canva website maken, maar wil je alles net even wat professioneler? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een betaald abonnement. Met een betaald abonnement van Canva kun je namelijk gebruik maken van een eigen domeinnaam. Verder is de keuze uit templates veel groter, zijn de templates beter, heb je toegang tot meer functionaliteiten en elementen die je aan je website kunt toevoegen en werkt alles net wat soepeler. De kosten voor een betaald abonnement van Canva beginnen vanaf €109,99,- per jaar voor één persoon.

Is het slim om een Canva website te maken?

Nu we zijn aangekomen aan het eind van dit artikel is het tijd voor een conclusie, want is zelf een Canva website maken nu slim en de moeite waard?

Laat ik voorop stellen dat je met Canva super snel en eenvoudig een eigen website kunt maken. Daar houdt het alleen ook wel op. Simpel gezegd is Canva gewoon geen systeem voor het bouwen van een website. Je zal daarom nooit een échte website kunnen bouwen met Canva. De templates zijn namelijk niet goed genoeg, je kunt je website lastig uitbreiden met functionaliteiten en het is niet gemaakt om eenvoudig uit te breiden.

Zoek je een methode om zonder technische kennis, op een betaalbare manier, een eigen website te maken? Dan raad ik je aan om mijn gratis WordPress handleiding te downloaden. In deze handleiding leg ik je namelijk stap voor stap uit hoe je met WordPress eenvoudig je eigen website kunt maken!

Canva website maken - Veelgestelde vragen

Kun je met Canva een website maken?

Ja, je kunt met Canva zeker een website maken! Hoewel Canva niet is begonnen als systeem voor het maken van websites beschikken ze inmiddels wel over een functionaliteit waarmee je zelf een website kunt maken. Het voordeel hiervan is dat het exact hetzelfde werkt als de rest van Canva. Je kunt daardoor zonder enige technische kennis zelf eenvoudig een eigen website maken.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Gratis-WordPress-handleiding-CTA
4.9/5

5.200+ keer gedownload!

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand