Portfolio Website Maken | 9 Beste WordPress Templates in 2021

Samenvatting: Het kiezen van een geschikt wordpress thema is erg lastig, maar het beste wordpress thema voor een portfolio vinden is nog veel lastiger. Er zijn namelijk veel punten waar je op moeten letten bij het maken van een keuze. Divi is wat ons betreft de beste oplossing, want Divi kan gebruikt worden voor alle soorten websites, ondersteund gigantisch veel functionaliteiten, beschikt over meer dan 1.000 demo’s en templates en je hebt geen technische kennis nodig om ermee te werken!

Ben jij al overtuigd? Dan kun je via de gele knop tijdelijk gebruik maken van de 20% korting op Divi. Nog niet overtuigd? Dan raad ik je zeker aan dit artikel te lezen.

Divi-logo

Tijdelijk 20% korting!

Wil jij zelf een portfolio website maken? Dan zit je hier zeker goed! In dit artikel ga ik jou namelijk stap voor stap uitleggen hoe jij zelf een portfolio website kunt maken, maar ook nog een hele hoop meer. Zo vertel ik jou waar je op moet letten bij het kiezen van de beste portfolio website templates en deel ik een groot aantal tips om een mooie, professionele en zoekmachine vriendelijke portfolio website te maken.

In dit artikel zet ik ook de 7 beste portfolio templates van 2021 op een rijtje. Deze templates heb ik uitgebreid vergeleken en zal ik in deze blog met jou doornemen, zodat jij kunt bepalen welk thema het beste aansluit bij jouw wensen. De punten waar ik op het beoordeeld zijn:

  • Design
  • Snelheid & zoekmachine vriendelijk
  • De demo websites
  • Klantenservice
  • Prijzen

Een mooi bijkomend voordeel van de portfolio templates in dit artikel is dat je geen technische kennis nodig hebt om met deze thema’s/templates aan de slag te kunnen gaan.

Beste portfolio templates in 2021: Dit zijn de 9 beste thema’s

Een goede portfolio website moet aan een heleboel eisen voldoen. Naast het tonen van het door jou uitgevoerde werk moet ook de tekst juist geplaatst een weergegeven worden. Daarnaast wil je natuurlijk ook website die makkelijk navigeerbaar is, zodat jouw bezoekers en potentiële klanten makkelijk door jouw website kunnen navigeren.   

Het kiezen van het beste portfolio template kan erg lastig zijn. De keuze is namelijk zo groot en elke template is weer net even anders. Hierdoor is het vooral als beginner lastig in te schatten welk thema zij het beste kunnen gebruiken. Hieronder heb ik daarom voor jou de 9 beste portfolio templates van 2021 op een rijtje gezet. Voor al deze thema’s geldt dat ze snel, zoekmachine vriendelijk en volledig naar wens te maken zonder dat daar enige technische kennis voor nodig is. Laten we de templates daarom maar snel gaan bespreken en vergelijken.

1. Divi

Divi-wordpress

Divi van Elegant Themes is een multifunctioneel wordpress thema dat beschikt over een eigen page builder. Dit betekent dat jij jouw website aan de voorkant gaat bewerken waardoor je geen kennis van code nodig. Daarbij beschikt Divi ook over een live editing systeem waardoor je direct de resultaten kunt zien van de aanpassingen die je hebt gedaan. Divi is gebouwd door Elegant Themes dat al meerdere jaren actief is in de wordpress markt. Op het moment is Divi een van de beste wordpress thema’s en beschikken ze over de beste page builder.

Naast dat Divi erg populair is is het thema uitermate geschikt voor het bouwen van een portfolio website. Je kunt natuurlijk zo’n website bouwen vanaf scratch(vanaf niets), maar je kunt ook gebruik maken van de templates die Divi al heeft gebouwd. Op het moment heeft Divi een bibliotheek die meer dan 110 volledige websites bevat en meer dan 880 website templates. Je zult hier daarom zeker een geschikte demo website tussen vinden. Bekijk eens de afbeelding hieronder om te zien hoe een portfolio website met Divi eruit kan zien.

Aan het begin van deze blog hebben we gezegd dat je bij het kiezen van het beste wordpress thema voor een portfolio goed met letten op de snelheid & zoekmachinevriendelijkheid. Divi heeft deze zaken erg op orde, omdat zij weten dat dit nodig is om jouw concurrenten te verslaan. Het is daarom ook niet raar dat jouw portfolio website van Divi een laadtijd gaat halen van minder dan 1,0 seconde! 

Naast de snelheid & zoekmachine vriendelijkheid was ook de klantenservice erg belangrijk. We kunnen jou zeker vertellen dat dit bij Divi goed is geregeld. Ze beschikken over een eigen youtube kanaal waar veel content wordt geplaatst, ze hebben een eigen support afdeling die erg snel en klantvriendelijk is, een facebook groep en een forum waar jij jouw vragen kwijt kunt. Wij weten bijna zeker dat je nergens een betere support gaat vinden dan bij Divi.

2 Astra theme

Astra-wordpress

Astra is op dit moment een van de beste en populairste WordPress thema’s die jij kunt gebruiken voor het maken van jouw portfolio website. Het thema behoort namelijk tot een van de snelste WordPress thema’s van dit moment. Dit komt doordat Brainstorm Force het thema heeft ontwikkeld en als geen ander weet wat er belangrijk is voor een succesvolle website of webshop.

Verder is het Astra theme volledig compatibel met verschillende page builders als Elementor, Brizy en Beaver Builder. Dit een groot voordeel van het Astra theme, want hierdoor is het mogelijk om zonder enige technische kennis zelf jouw eigen portfolio website te maken.

Je kunt het zelfs nog makkelijker maken, want het Astra WordPress Theme wordt standaard al geleverd met een flink aantal demo websites & website templates die jij met één druk op knop kunt importeren. Een makkelijkere en snellere manier om jouw eigen portfolio website te maken zul je niet vinden!

3. Uncode

beste-wordpress-thema-voor-portfolio-uncode

Het derde thema dat erg geschikt is voor het bouwen van een portfolio website is het Uncode WordPress Theme. Zoals de naam van het thema al zegt hoef je voor dit thema niet te coderen. Wat dus betekent dat je aan de voorkant van de website werkt met Uncode hun eigen page builder. Het Uncode wordpress thema heeft meer dan 72.300 gebruikers en scoort 4.88 van de 5 sterren op basis van 2.783 reviews.

Uncode is een multifunctioneel wordpress thema waar je elk type website kunt bouwen. Dit laten ze onder andere zien met hun demo websites, want je hebt gigantisch veel keuze. Echt voor elk type website is er wel wat je vinden, maar voor nu houden we het bij de portfolio demo websites.  Ze beschikken over maar liefst 14 portfolio demo websites die jij met één klik volledig kunt overnemen. Er zitten zeker een aantal erg goede demo’s tussen die effecten en functionaliteiten bevatten die wij nog niet eerder hebben gezien. Dit thema is daarom zeker de moeite waard om even te bekijken.

De thema’s van Uncode zijn erg snel en gemaakt voor resultaten in Google. Je kunt er daarom op rekenen dat er veel mensen gaan zijn die jouw website gaan zien. Naast de kwaliteit van het thema krijg je ook toegang tot 6 maanden support die erg goed is. Mocht je 6 maanden te kort vinden dan is er ook de mogelijkheid om deze te verlengen naar 12 maanden, maar dat zal voor de meesten niet nodig zijn. Ook over dit thema is namelijk erg veel informatie op youtube te vinden.

4. TheGem

TheGem

Het TheGem wordpress thema is een erg populair wordpress thema met veel bijzondere opmaak en functionaliteiten. Het is daarom zeker de moeite waard om dit thema goed mee te nemen voor het bouwen van jouw portfolio website. TheGem heeft op het moment 47.110 gebruikers die erg tevreden zijn met dit thema. Het thema scoort namelijk 4.83 van de 5 sterren op basis van 1573 reviews. Dit is erg goed voor een relatief nieuw thema.

Wij zijn super enthousiast over dit wordpress thema, omdat dit thema meer helemaal anders is dan de andere thema’s. Zo beschikt dit thema over een groot aantal bijzondere opties waarmee je een hele goede en opvallende website kunt maken. Het bouwen van dit thema gaat allemaal via de WPBakery page builder wat de meest populaire page builder is voor ThemeForest thema’s. Deze page builder kost normaal $64 dollar, maar kun je gratis gebruiken als je met TheGem gaat werken.

TheGem heeft op het moment vier verschillende designs voor een portfolio website. Deze zijn vervolgens helemaal te customizen. Zelf vinden wij deze demo websites voor een portfolio website erg mooi, omdat het totaal wat anders is dan andere portfolio websites. Het is opvallend, maar te gelijkertijd ook weer strak. Kijk bijvoorbeeld eens de afbeelding hieronder om een portfolio demo website te zien van TheGem.

5. Avada

beste-wordpress-thema-voor-portfolio

Het tweede wordpress thema dat erg populair is voor het bouwen van portfolio websites is Avada. Avada is het best verkochte wordpress thema op ThemeForest al 6 jaar achter elkaar. Ze hebben inmiddels meer dan 600.000 gebruikers en scoren 4.76 van de 5 sterren op basis van 23.361 reviews. Ook is Avada elite auteur op ThemeForest wat betekent dat ze meer dan $2 miljoen dollar omzet hebben behaald en dat ze een erg betrouwbare partij zijn om mee samen te werken.

Een van de reden waarom Avada zo populair is geworden zijn hun demo websites. Ze hebben namelijk een bibliotheek van maar liefst 67 volledige websites die met één druk op de knop de importeren zijn. Vervolgens zijn deze makkelijk en zonder kennis van code aan te passen naar jouw eigen wensen. 

Alle demos die in de bibliotheek van Avada staan hebben de mogelijkheid om een portfolio te laten zien. Je kunt zo’n portfolio bouwen, zonder programmeerkennis, met het portfolio element dat Avada heeft toegevoegd aan hun page builder. Avada beschikt op het moment over 5 design layouts voor het weergeven van een portfolio. Zo kun je ervoor kiezen om de portfolio weer te geven als carousel, grid, grid met omschrijving, mansory en mansory met beschrijving. Naar onze mening zien de layouts er erg gelikt uit en zijn ze zeker de moeite waard. Vooral de mansory en grid vinden wij erg mooi en professioneel ogen. 

Na het kiezen van een van de portfolio layouts krijg je ook nog toegang tot een groot aantal opties voor deze layout. Je kunt hiermee de volledige portfolio naar jouw smaak gaan maken en dat allemaal met Avada hun eigen page builder. Je hebt hier dus geen programmeerkennis voor nodig!

6. Neve

Neve-wordpress-theme

Een ander erg populair WordPress thema dat erg geschikt is voor het maken van een portfolio website is het Neve WordPress Theme. Het Neve theme is ontwikkeld Themeisle dat al meerdere jaren erg ervaren is op het gebied van WordPress thema’s. Zo is het Hestia WordPress thema ook een van de thema’s die door hun is ontwikkeld.

Het Neve theme behoort net als Astra en OceanWP tot een van de snelste WordPress thema’s van dit moment. Doordat het thema erg licht en snel is kun jij met jouw website makkelijker gevonden worden in Google. Omdat jij in veel gevallen hier jouw klanten vandaan zult moeten halen is het erg belangrijk om een snel en zoekmachine vriendelijk WordPress thema kiezen.

Verder is ook het Neve theme volledig compatibel met verschillende page builders. Op dit moment is Neve compatibel met Divi, Visual Composer, Elementor en Brizy. Er is dus genoeg om keuze om zonder enige technische kennis zelf jouw eigen portfolio website te maken.

7. GeneratePress

Generatepress

Ook het GeneratePress WordPress Themefwebs behoort op dit moment tot een van de populairste WordPress thema. Hiervoor geldt dezelfde reden als het Astra theme, want ook het GeneratePress theme is speciaal ontwikkeld voor het maken van supersnelle websites. Zo zijn er verschillende testen gedaan met het GeneratePress theme en zijn laadtijden van minder dan één seconden vrij normaal. 

Het GeneratePress theme beschikt over een eigen page builder waardoor jij zonder enige technische kennis zelf jouw eigen website of webshop kunt bouwen. Ook voor beginners is dit thema daarom erg geschikt. Al helemaal wanneer je ziet dat het GeneratePress met een flink aantal demo websites wordt geleverd die jij met één druk op de knop kunt importeren.

8. BeTheme

BeTheme

Het laatste thema dat een echte aanrader is voor het bouwen van een portfolio website is het BeTheme. Dit thema staat net als Avada in de top 5 van beste wordpress thema’s op ThemeForest. Het BeTheme heeft meer dan 200.000 gebruikers en scoort 4.82 van 5 sterren op basis van 5.957 reviews.

Een van de reden waarom dit thema zo populair is is de erg goede support. Ze willen bij BeTheme namelijk meer doen dan alleen het leveren van een thema. Ze willen er namelijk ook zijn voor iedereen die vastloopt of problemen heeft met het thema. De support afdeling van het BeTheme staat daarom ook hoog in de rankings van beste support van een wordpress thema.

Een andere reden waarom het BeTheme zo populair is zijn de meer dan 500+ demo websites. Ook dit thema heeft demo websites voor elk type website, maar we houden het hier over de beste wordpress thema’s voor een portfolio website. Hier hebben ze bij het BeTheme veel aandacht aan besteed, want er zijn maar liefst 89 portfolio demo websites! Al deze demo’s zijn te bewerken via de page builder. Een erg bijzondere eigenschap van het BeTheme is dat het ook goede koppelingen bevat met andere page builders als Elementor en WPBakery.

9. Enfold

Enfold

Enfold is een wordpress thema dat al meerdere jaren meedraait in de top op ThemeForest. Op het moment hebben ze meer dan 210.000 gebruikers en scoren ze 4.82 van de 5 sterren op basis van 9.990 reviews. Ook dit thema beschikt over een elite auteur label op ThemeForest. Dit betekent dat je 100% zeker weet dat je een thema koopt van een veilig en vertrouwd bedrijf. 

Enfold is het meest gebruiksvriendelijke multifunctionele wordpress thema van het moment. Ze willen bij Enfold namelijk geen om aandacht schreeuwende websites, maar ze moeten strak, snel en zoekmachine vriendelijk zijn. Het strakke design heeft zeker veel voordelen, maar voor sommige soorten ondernemingen heb je gewoon een wat schreeuwende website nodig. Het Enfold thema is zeker niet slecht, maar wel anders dan andere thema’s. Dus het is goed om te kijken of deze stijl bij jou past.

Ze beschikken bij Enfold op het moment over 16 portfolio demo websites. Al deze websites zijn erg makkelijk te importeren naar jouw eigen website. Het enige wat jij vervolgens nog hoeft te doen is de inhoud aanpassen naar die van jou. Dit kan allemaal met de page builder waar je toegang tot krijgt als je met Enfold gaat werken. 

Portfolio website maken: Hier moet je op letten bij het kiezen van een template

Wanneer je van plan bent om een portfolio website te gaan maken zijn er aantal zaken waar je op moet letten, maar welke dingen zijn dat en hoe kan ik dat controleren? Wij hebben de afgelopen jaren veel wordpress websites gebouwd en hiervoor heel veel verschillende wordpress themes gebruikt. Daarom kunnen wij jou nu goed helpen naar jouw zoektocht voor het beste wordpress thema voor een portfolio.

1. Het portfolio website template moet snel zijn

De tip is niet specifiek voor alleen portfolio themes, maar geldt voor alle thema’s. De snelheid van een website is namelijk erg belangrijk voor de zoekmachine vriendelijkheid van een website. En aangezien jij jouw portfolio website aan zoveel mogelijk mensen wilt laten zien is het wel zo handig dat mensen jouw website kunnen vinden in Google.

De snelheid van een thema is afhankelijk van het aantal opties en functionaliteiten dat je kunt gebruiken. Des te meer functionaliteiten er zijn des te trager de website wordt. Dit zien we met name bij bepaalde thema’s op ThemeForest. Deze bevatten zoveel functionaliteiten dat je website gigantisch groot en sloom wordt. Wanneer je vervolgens jouw website af hebt zul je in de meeste gevallen deze functionaliteiten niet gebruikt hebben, maar omdat ze in het thema zitten worden ze wel geladen. Het is daarom erg belangrijk dat je een zo’n ligt mogelijk wordpress thema vindt om het maximale uit jouw website te halen. 

Nadat we op Google hebben gekeken naar de gemiddelde laadtijd van een website viel ons het volgende op. Op het moment is de gemiddelde laadtijd van een website 5,6 seconden wat erg traag is. Bezoekers verwachten dat jouw website binnen 2,0 seconden geladen is. Alle thema’s die wij hieronder gaan bespreken voldoen daarom aan deze eis. Een mooie bijkomstigheid is dat de website van jouw concurrentie waarschijnlijk niet zo snel is. Dit betekent dat jij ze makkelijker kunt verslaan in Google! Dit is erg belangrijk voor het vinden van het beste wordpress thema voor een portfolio.

2. Het portfolio website template moet naar jouw smaak zijn

We noemden het net ook al even kort, maar het is erg slim om bij het kiezen van een thema te kijken naar de mogelijkheden die het biedt. Zo zullen er namelijk thema’s zijn die niet de functionaliteiten ondersteunen die jij wilt gaan gebruiken. Het is zonde om vervolgens zo’n thema te gaan gebruiken, want dit gaat jouw website stukken slomer maken.

Inmiddels zijn er een groot aantal thema’s waar je functionaliteiten die je niet gaat gebruiken kunt uitzetten. Zodra jij deze uitzet worden ze uit het thema gehaald en hoeven ze niet elke keer geladen te worden als iemand jouw website bezoekt. Dit is een erg mooi principe en ook erg handig wanneer jouw thema functionaliteiten gebruikt die jij niet nodig hebt.

Om je een beter beeld te geven van de functionaliteiten die een bepaald thema ondersteund kan het handig zijn om de website van het thema te bekijken. Hier zul je namelijk al erg veel informatie over het thema vinden. Het is daarnaast ook slim om wat reviews te bekijken. Wij hebben namelijk individuele reviews over alle wordpress thema’s en page builders.

Naast de websites van de thema’s zelf kun je hier vaak ook demo websites vinden. Dit zijn vooraf gebouwde websites door het ontwikkelteam van het thema. Door deze demo’s te bekijken krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en inspiratie om jouw eigen website te gaan bouwen. Een mooi voordeel van deze demo websites is dat je ze met één druk op de knop kunt importeren naar jouw website! Hierna hoef je alleen nog de inhoud van de website te veranderen.

3. Het portfolio website template moet veilig zijn

Als derde is het goed om te kijken naar de veiligheid van het thema. Je wilt namelijk voorkomen dat jouw website makkelijk te hacken is of dat bezoekers hun informatie niet veilig is. Bij de thema’s die wij in dit artikel gaan bespreken is dit niet van toepassing, maar wanneer je zelf op zoektocht gaat is het erg slim om je hier even in te verdiepen.

Ook is het erg handig om te kijken naar de reviews die het artikel ontvangt. Op basis hiervan kun je een goed beeld krijgen van wat andere gebruikers van dit thema vinden. Op ThemeForest is dit helemaal makkelijk. Je kunt hier namelijk de nieuwste reviews zien en de beoordeling hiervan. Mocht er een slechte review staan dan zal de support van het thema hier zo snel mogelijk op reageren. Is dit het geval en ze helpen met een oplossing dan is dit niet direct een slecht thema. Zie je een slechte review op ThemeForest van een aantal dagen oud waar de support niet op heeft gereageerd? Dan zal ik even verder zoeken naar een ander thema, want dat is geen goed teken.

4. Het portfolio website template moet beschikken over goede support

Als laatste is het erg goed om te kijken naar de klantenservice van het wordpress thema. Je zult met elk thema namelijk wel eens tegen een probleem aanlopen waar je zelf niet uit gaat komen. In dit geval is het erg handig dat het thema een klantenservice heeft die klantvriendelijk en snel is. Het is hierbij ook goed om te kijken naar de manieren waarmee je contact met ze kunt opnemen.

Naast de klantenservice van het thema hebben populaire thema’s erg veel gebruikers die informatie op youtube plaatsen. Dit is erg handig om tot inspiratie te komen, te zien hoe dingen werken en hoe je een bepaald probleem kunt oplossen. Vaak gaat het via Youtube veel sneller dan de klantenservice zelf, omdat je hier zelf kunt zoeken en niet hoeft te wachten op antwoord. Om deze reden is youtube altijd het eerste middel dat wij gebruiken om een bepaald probleem op te lossen.

Portfolio website maken tips

Als jij al wat onderzoek hebt gedaan op Google zul je ongetwijfeld gezien hebben dat er veel concurrentie is. Het is daarom belangrijk dat jij je met jouw portfolio website onderscheidt van jouw concurrenten. Hierdoor krijgen jouw bezoekers een professioneel en betrouwbaar gevoel op jouw website waardoor zij sneller voor jou zullen kiezen. Om jezelf te onderscheiden heb ik drie tips voor jouw portfolio website:

  1. Ervaringen: Een portfolio website is leuk en erg handig, maar dit is voor potentiële klanten niet het belangrijkste. Zij willen namelijk ook weten wat andere klanten van het geleverde werk vinden. Het is daarom belangrijk om op jouw portfolio website ook deze ervaringen te delen.
  2. Toon verschillende projecten: Een andere belangrijke tip is dat je op jouw website zoveel mogelijk werk moet vertonen dat jij hebt gedaan. Het is helemaal mooi als jij totaal verschillende projecten kunt vertonen waarmee jij sneller een raakvlak kunt hebben met jouw klanten.
  3. Pagina over jou of het bedrijf: Naast dat een potentiële klant ervaringen van andere klanten wil lezen is hij ook benieuwd naar de persoon achter het bedrijf. Maak daarom altijd een pagina waarin jij over jezelf en/of het bedrijf vertelt.

Conclusie: Wat is het beste wordpress thema voor een portfolio?

We hebben inmiddels de beste wordpress thema’s voor jouw portfolio website besproken. Al deze thema’s hebben zichzelf in de laatste jaren bewezen, beschikken over een goede klantenservice, bieden genoeg opties voor een portfolio, zijn snel en zijn zoekmachine vriendelijk. Wij raden je daarom echt aan om een thema uit de bovenstaande lijst te kiezen.

Alle thema’s die wij behandelen zijn uitermate geschikt voor het bouwen van een portfolio website. Wij hebben er een top 6 van gemaakt en ze gesorteerd op plek. Als het aan ons ligt is Divi daarmee je oprechte winnaar, maar jouw smaak of behoefte kan anders zijn. Daarom is het goed om de andere opties zeker mee te nemen in jouw keuze voor het beste wordpress thema voor een portfolio website.

Tim-Gerrits

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren veel kennis opgedaan over WordPress thema’s, WordPress page builders, SEO, WordPress hosting en alles wat hierbij komt kijken. Via deze blog help ik jou bij het vinden van het beste materiaal voor jouw website!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp