Betere performance met het Astra theme 3.8.0

Astra-theme-update-3-8-0
Inhoudsopgave

Het Astra WordPress thema, dat inmiddels door bijna 2 miljoen websites wordt gebruikt, heeft een nieuwe versie uitgebracht. Deze versie wordt het Astra theme 3.8.0 genoemd en biedt een hoop verbeteringen ten opzichte van de vorige versie. Zo zorgt de nieuwe versie voor betere prestaties, een snellere website en vele UI en design verbeteringen.

Naast dat het Astra theme betere prestaties biedt brengt versie 3.8.0 ook nog een aantal andere verbeteringen met zich mee. Zo is het maken van een eigen website nu nog eenvoudiger geworden en kun je een stuk sneller een eigen webpagina in elkaar klikken. Daarbij zijn er ook nog een aantal ontwikkelingen gedaan in de gebruikersinterface.

Wat is het Astra WordPress thema?

Het Astra WordPress thema is een gratis WordPress thema dat, als een van de weinig WordPress thema’s, een vijf sterren beoordeling krijgt op de officiële website van WordPress zelf. 

Volgens de homepage van het Astra theme zelf, wordt het thema gebruikt door grote organisaties als Stanford University en Nasa. Verder wordt het thema nog door ruim 1,6 miljoen andere websites en webshops gebruikt.

De populariteit van het thema is voor een groot deel te danken aan de performance. Voor het maken van een goede website is een snelle website namelijk erg belangrijk en met het Astra thema is dit zonder technische kennis mogelijk. Met dit thema kun jij zonder enige technische kennis zelf een eigen WordPress website maken die ook nog eens erg snel en zoekmachine vriendelijk is. 

Het Astra thema is ook de juiste keuze wanneer jij beter gevonden wilt gaan worden in Google. Zo heeft het thema standaard geïntegreerde schema.org data om jouw pagina’s te verrijken in de zoekmachines. 

Een ander voordeel van het Astra theme is dat het perfect samenwerkt met populaire page builders als Elementor, Beaver Builder, Divi, Visual Composer, SiteOrigin, WooCommerce en vele anderen.

Om het helemaal af te maken krijg je bij het Astra theme ook toegang tot een ruime bibliotheek met starter templates. Dit zijn allemaal strakke en professionele templates die jij met één druk op de knop naar jouw website kunt importeren.

Astra-wordpress

Wat is er nieuw in Astra 3.8.0.

In de nieuwe versie van het Astra theme zijn er een hoop nieuwe en/of verbeterde onderdelen. Hieronder zal ik de belangrijkste punten even met jou bespreken.

Een eenvoudiger design proces

Het vernieuwde Astra thema heeft nu ook een eenvoudigere editor die ontwikkelaars en ontwerpers helpt om makkelijker en sneller websites te maken.

Zo zijn er bijvoorbeeld verbeteringen gedaan aan de ontwerpmogelijkheden van het nieuwste berichten-blok. Dit blok zag er goed uit, maar was in vergelijking met andere thema’s vrij achterhaald. Met deze update heeft het Astra theme dit onderdeel daarom flink aangepakt. Hierdoor ziet het er gewoon goed zonder dat jij je met kleine ontwerpdetails hoeft bezig te houden.

De koppen, link kleuren en lettertypen hebben allemaal een standaard instelling die is gebaseerd op de stijlinstellingen van het thema. Jij hoeft dit dus niet voor elke stukje tekst handmatig in te stellen.

Het blok met de pullquote en het blok met de normale quote zijn ook verbeterd. In deze blokken is onder andere een stijl probleem opgelost. Door dit probleem bleef de tekst links uitgelijnd, zelfs als de tekst in het midden gecentreerd was.

"Voorheen, als je de quote naar het midden of rechts verplaatste, werd de quote nog steeds links uitgelijnd weergegeven. Dit is nu aangepast en dat ziet er veel beter uit."

Prestatieverbeteringen binnen het Astra theme

Iedereen blijft het belangrijk vinden om een snelle website te maken en daarom blijven ze bij Astra bezig om hun thema nog sneller te maken. Hoewel deze prestatieverbeteringen misschien bescheiden lijken, kunnen zelfs kleine verbeteringen resulteren opleveren in het aantal verkopen, conversies en paginaweergaves. We kunnen daarom wel zeggen dat ze bij het Astra thema lekker bezig zijn!

De verbeteringen op het gebied van de prestaties zitten zowel in de backend voor gebruikers die aan het ontwerpen zijn, maar ook in de frontend waar jouw bezoekers nu een betere website ervaring zullen ervaren.

  • Backend verbeteringen: Op de backend is de grootte van de dynamische CSS teruggebracht van 21,4 KB naar 7 KB. Ook de grootte van de statische CSS is teruggebracht van 21 KB naar 15 KB. De algehele paginagrootte in de backend is teruggebracht van 588 KB naar 547 KB.
  • Frontend verbeteringen: Op de frontend is de grootte van de CSS teruggebracht van 9,77 KB naar 4,44 KB. Ook de algehele paginagrootte is teruggebracht van 111 KB naar 106 KB. Als laatste hebben ze ook de code voor de font customizer controls overgeplaatst naar React JS. Hierdoor is jouw website nog weer sneller geladen!
Restaurant-website-maken-snelheid

Meer controle over het design

Naast het automatisch toepassen van styling op bepaalde website elementen, biedt Astra nu ook meer vrijheid om het uiterlijk van een pagina aan te passen. Dit is bijvoorbeeld erg fijn als er een paar kleine dingen niet naar jouw wens zijn.

Met het nieuwe thema kun jij als gebruiker bijvoorbeeld de kleuren van links veranderen, is het eenvoudiger geworden om de margin en padding aan te passen en is er meer controle over de randen, zodat deze kunnen worden vormgegeven volgens de gewenste breedte en kleur. Zelfs het aanpassen van de radius is hier nu mogelijk.

Astra heeft de mogelijkheid toegevoegd om de header aan de bovenkant van de pagina uit te schakelen op een globale website breedte.

Er is ook een nieuwe manier voor ontwikkelaars om de standaard content breedte aan te passen. Dit kun je doen door een filter toe te voegen aan het Astra child theme.

"...je hebt nu betere controle over de sidebar en de indeling van de inhoud met de visuele lay-out ontwerpen.”

Het Astra theme blijft elke keer maar beter worden

De gratis versie van het Astra theme wordt inmiddel gebruikt door bijna twee miljoen websites over de hele wereld. Dit komt onder andere door de super gebruiksvriendelijke interface, de bizarre snelheden en niet te vergeten de zoekmachine vriendelijkheid.

Door het grote aantal starter templates waar jij, als gebruiker, toegang tot krijgt kun jij zonder enige technische kennis zelf jouw eigen website maken.

Doordat het Astra thema zich maar blijft ontwikkelen kan ik daarom niet ontkennen dat het een van de beste WordPress thema’s van dit moment is en de komende tijd ook zeker zal blijven.

Tim Gerrits

Mijn naam is Tim Gerrits en ik heb een passie voor het bouwen van websites en webshops. Via deze blog help ik jou met het bouwen van jouw eigen website, webshop of online cursus. Daarnaast review ik ook WordPress thema’s, page builders en hostingpartijen zodat jij direct met de juiste tools van start kunt gaan!

Ook interessant

Astra-WordPress-theme-logo
4.9/5

Van $59 voor $49

Jouw eigen droom website maken met WordPress?

Wil je leren hoe je WordPress kunt gebruiken om zonder technische kennis jouw eigen droom website te maken? Download de handleiding dan gratis en ontdek direct hoe eenvoudig het is!

Via deze handleiding kun je tijdelijk tot 58% korting krijgen op webhosting!

Gratis-WordPress-handleiding-mockup-staand